dimarts, 22 de gener del 2013

HOLY MOTORS

Tinc guardada a la memòria una pel·lícula que vaig veure farà ara tot just unes setmanes que ens va captivar irresistiblement. Es tracta de l'última obra estrenada del director Leos Carax titulada “Holy Motors”. Vam anar al cine sense saber ben bé què anàvem a veure i la sorpresa va ser majúscula. Després d'una estona on l'espectador té la sensació de navegar a la deriva sense res on agafar-se, el film comença a prendre un caire molt interessant.

Les escenes es van succeint una darrere l'altra barrejant una cuidada lírica visual, un univers oníric molt potent i una buscada intenció de fer rumiar l'espectador, o si més no, de descol·locar-lo una estoneta. Cada personatge, el seu entorn, els colors, els vestits i per descomptat, els diàlegs, creen una ambientació que ratlla la irrealitat i allò que es comença percebent com a quelcom quotidià acaba convertint-se en la més estranya de les situacions.

Crec però, que allò realment interessant és que aconsegueix crear una expectativa a l'espectador, un plaer en el que veu i, sobretot, en el que veurà en la següent escena, un plaer en desxifrar el codi d'allò vist per tal de ser capaços d'entendre el món que es desplega a la pantalla; el conjunt resulta tan motivador en la seva configuració críptica que condueix irremeiablement a la posada en marxa del funcionament mental. Tenim la sensació in crescendo d'estar una mica perduts però sempre a punt de trobar la sortida, fins arribar al final apoteòsic on es trenca de dalt a baix qualsevol idea preconcebuda que un mateix s'hagi pogut anar fent al llarg de la pel·lícula sobre un possible desenllaç de la trama.

Es podria dir, sempre amb la boca una mica petita, que la intenció és filar una reflexió sobre la existència humana. La vida com a representació o potser l'art d'actuar cada dia? L'espectador com a voyeur o tots participem de la funció? Qui desenvoluparà millor el seu paper? Vivim a dalt o a baix de l'escenari? Tot plegat potser només és un joc de miralls ben absurd.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada